poniedziałek, 30 grudnia 2013

Indyk z gruszkami - idealny na niedzielny obiad


Indyk panierowany w ostrej papryce z gruszkami duszony w miodzie z tymiankiem, czerwoną papryką...

Przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów...
był tak pyszny, iż postanowiłam i Was zachęcić do wypróbowania:)

Przygotowaliśmy to danie z mężem na świąteczny rodzinny obiad. 
Gdy potrawę podgrzaliśmy (podając z ryżem) musiałam ululać naszego małego płaczącego synka...gdy wróciłam goście "prawie wszystko zjedli":)

Byłam zachwycona - smakowało wszystkim:)

Oczywiście ja również zjadłam:)





Lista produktów (na ok. 4-5 osób)
- piersi z indyka - 800g (tyle zazwyczaj waży 1 pierś indyka)
- cebula - 4 sztuki
- czerwona cebula - 1 sztuka
- miód - 4 łyżki
- musztarda - 1 łyżka
- ocet balsamiczny - 4 łyżki
- tymianek - 1 opakowanie
- mąka (do opanierowania)
- czerwona mielona ostra papryka - 1 opakowanie (do opanierowania)
- pieprz ziołowy - 1 opakowanie 
- oliwa do smażenia

!Naprawdę warto użyć pieprz ziołowy, zamiast zwykłego.

Nawet mój synek paluszkiem sięgał po mąkę z pieprzem ziołowym;)





Sposób przygotowania:

1. Pokroić indyk na mniejsze kawałki. Lekko rozbić.
2. Oprószyć czerwoną mieloną papryką, pieprzem ziołowym i mąką z dwóch stron.
3. Na patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę.
4. Gruszki należy pokroić na ćwiartki i usunąć pestki. (ja smażyłam ze skórką)
5. Dodaj miód, ocet balsamiczny, musztardę i tymianek.
6. Dodaj indyk, połóż na mięso gruszki.
7. Dodaj pokrojoną na ćwiartki czerwoną paprykę.

Smażyć (najlepiej pod przykryciem) od czasu do czasu mieszając - ok. 20-25 minut.





                                                


poniedziałek, 23 grudnia 2013

Sałatka śledziowa


To już mój ostatni wpis przedświąteczny ... 

polecam sałatkę śledziową, która również znajdzie się na naszym wigilijnym stole.


Radosnych, rodzinnych, błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia!


Składniki:
śledzie w zalewie octowo-korzennej - 1 słoik
jajka na twardo - 3 szt.
ziemniaki ugotowane - 3 szt.
czerwona cebula - 3 szt.
jabłko - 1 szt.
pietruszka - do smaku
sól - szczypta do smaku



Oto jak przygotować sałatkę:

1. Ugotować na twardo jajka (10 min od zagotowania się wody)
2. Obrać ziemniaki i ugotować (tak by się nie rozgotowały)
3. Śledzie pokroić na małe paseczki
4. Do miski dodać: śledzie, ugotowane jajka pokrojone w kosteczkę, cebulę czerwoną pokrojoną w kosteczkę, ziemniaki również pokrojone na małe kawałki oraz obrane i pokrojone jabłko.
5. Pietruszkę posiekać i dodać do smaku i dekoracji.
6. Doprawić do smaku solą, pieprzem.










niedziela, 22 grudnia 2013

Makowiec zwijany - Bożonarodzeniowa tradycja


A oto obiecany przepis na makowiec zwijany (przepis mojej mamy).

Pieczenie zwijanych makowców to nasza świąteczna tradycja.


A lukrowanie to dziecięca frajda ...



SKŁADNIKI: (ilość na ok. 4 makowce zwijane)
Masa makowa:
mak: 1/2 kg
cukier: 0,4 kg
masło: 0,05 kg
miód: 4 Łyżki
jajka: 2 szt.
olejek migdałowy: 4 ml - 1 szt.
rodzynki: 0,2 kg

Ciasto drożdżowe:
mąka 0,5 kg
masło 0,1 kg
cukier 0,2 kg
drożdże 0,05 kg
żółtka 3 szt.
mleko 0,25l 
cukier waniliowy 1 paczka
cukier puder (na lukier)







Ciasto drożdżowe:
1. Zrobić rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać cukier, mleko (część), mąka (część). Zarobić by była konsystencja gęstej śmietany. Pozostawić w cieple by urósł rozczyn dwukrotnie.

W czasie oczekiwania możemy mak sparzyć gorącą wodą, zagotować i odstawić na 3-4 godziny.

2. Żółtka utrzeć z cukrem w misce, dodać resztę letniego mleka, rozczyn, resztę mąki (przesianą przez sito), cukier waniliowy. Wyrabiając dodawać roztopione masło. Wyrabiać ok.20 min. Pozostawić w cieple aż urośnie dwukrotnie.

Masa makowa: 
(również w przepisie na MAKOWIEC na kruchym spodzie, znajdziesz również TU)

1. Mak sparzyć gorącą wodą, zagotować i odstawić na ok.3 godziny. 

2. Następnie odcedzić (wycisnąć wodę najlepiej umieszczając mak w woreczku z płótna). 


3. Mak przekręcić przez maszynkę o drobnych oczkach. 

4. Do garnka przełożyć sparzony mak i d
odać cukier, rozpuszczone masło, miód, ubite jajka, olejek migdałowy, sparzone wodą rodzynki.

Całość mieszając, smażyć ok. 10 min.






Etap końcowy - zwijanie:

Ciasto drożdżowe i masę makową podzielić na 3 lub 4 części. 

 - rozprowadzić na stole kształt prostokąta, 
 - nałożyć masę makową,
 - rozprowadzić równomiernie (ok. grubość masy makowej 1 cm),
 - zwinąć w rulon (zagniatając końcówki z boku)
 - przełożyć na papier posmarowany tłuszczem i zawinąć (w miarę ściśle, ale by miało miejsce na wyrośnięcie. 
(włączyć możemy piekarnik by nagrzał się do 180 stopni)
 - Pozostawić w cieple do wyrośnięcia (x2)

Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.

!Po upieczeniu możemy polukrować (lukier = cukier puder z małą ilością wody).

Przechowywać w chłodnym miejscu.




Przepis na (szybszy) makowiec na kruchym spodzie znajdziecie TUTAJ





sobota, 21 grudnia 2013

Ginger muffins or ginger bread? Piernikowe muffinki lub piernik w foremce - szybki!

Dzyń dzyń...To jadą już Święta. 

Już za pięć dwunasta...?

Bardzo sprawnie możesz przygotować 

bardzo wilgotne piernikowe muffinki 
(można również upiec w foremce babkowej)


Smakują PRZEŚWIĄTECZNIE!




Składniki:

210 g mąki

120 g czekolady
120 g masła
120 g miodu
 70 g cukru
¾ szklanki mleka
2 jajka
  
3 łyżeczki proszku do pieczenia
paczka przyprawy do piernika
4 łyżki cynamonu

130 g miękkich suszonych śliwek, pokrojonych
1/2 słoika dżemu lub powideł




A oto jak to zrobić?

1.     Rozpuścić czekoladę, masło, miód, cukier, mleko i ostudzić.
2.     Dodać 2 całe jajka i wymieszać.
3.     W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z przyprawą do piernika, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
4.     Dodać wszystko wraz z dżemem i śliwkami do rozpuszczonej masy  i wymieszać.


! Można upiec w foremce babkowej lub w małych foremkach jako muffinki.

 Piec w 180 st C. co najmniej 60 minut.













piątek, 20 grudnia 2013

Makowiec na kruchym spodzie - LIKE A STAR!

Kolejnym moim ulubionym wypiekiem świątecznym jakim z Wami się podzielę jest MAKOWIEC na kruchym spodzie.





SKŁADNIKI: (ilość na jedną blachę)
Masa makowa:
mak: 1/2 kg
cukier: 0,4 kg
masło: 0,05 kg
miód: 4 Łyżki
jajka: 2 szt.
olejek migdałowy: 4 ml - 1 szt.
rodzynki: 0,2 kg

Kruche ciasto: 
mąka: 0.3 kg
masło: 0,2 kg
cukier: 0,1 kg
żółtka: 3 szt.




Oto jak przygotować makowiec:

MASA MAKOWA: Mak sparzyć gorącą wodą, zagotować i odstawić na ok.3 godziny. 
Następnie odcedzić (wycisnąć wodę najlepiej umieszczając mak w woreczku z płótna). Mak przekręcić przez maszynkę o drobnych oczkach. 

Do garnka przełożyć sparzony mak. Dodać cukier, rozpuszczone masło, miód, ubite jajka, olejek migdałowy, sparzone wodą rodzynki.

Całość mieszając, smażyć ok. 10 min.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

CIASTO KRUCHE:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać do uzyskania jednolitego ciasta.


1. Na posmarowaną masłem blachę wykładamy warstwę kruchego spodu. Kruchy spód podpiekamy w piekarniku do złocistego koloru - ok. 10 minut.
2. Na podpieczony spód nakładamy gotową masę makową i pieczemy w 180 stopniach jeszcze ok. 25 minut.

! Po upieczeniu możemy całość polukrować.  (Lukier = cukier puder zmieszany z małą ilością wody)








poniedziałek, 16 grudnia 2013

Piernik z powidłami - Mój ulubiony


Mój ulubiony wypiek świąteczny.

Piernik przekładany powidłami i polany gorzką czekoladą.









Przepis już znacie - jest dokładnie taki sam jak na pierniki wykrawane foremkami.

Przepis z poprzedniego posta znajdziesz TU lub poniżej:


Składniki:
mąka 1 kg
cukier 2,5 szklanki + 0,5 szklanki (na karmel)
miód wielokwiatowy 0,5 kg
masło 0,25 kg
soda 3 łyżeczki (w 1/2 szklanki mleka)
sól 1/2 łyżeczki
jajka 3 szt.
kakao 3 Łyżki
przyprawy korzenne (gotowe mielone piernikowe) lub:
- cynamon 1 opakowanie
- goździki 1 opakowanie
- ziele angielskie trochę mniej niż 1 opakowanie



Oto jak to przygotować ciasto:

1. W garnku roztopić miód, dodać cukier, masło, kakao, sól i przyprawy (zmielone).
2. Zrobić karmel 
- cukier rozpuścić na patelni (mieszać do uzyskania ciemno złotego koloru)
- rozprowadzić gorącą wodą (ok. pół szklanki)
i dodać do garnka.
3. Do letniej masy dodać makę i sodę (rozpuszczoną w mleku). 
Dodać roztrzepane jajka.
4. Wyrobić ciasto.

5. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić chociaż na 24 h. 
Surowe ciasto może leżakować nawet do dwóch tygodni.






Wystarczy wyłożyć surowe ciasto do posmarowanej masłem blachy (do połowy jej wysokości).

Piec ok. 30 min. w 180 st.

Upieczony piernik - przeciąć na 4 równe części, wyciągnąć z blachy.
Każdą część osobno przeciąć wzdłuż na pół, posmarować dwie połówki powidłami, złożyć i polać od góry rozpuszczoną (w kąpieli wodnej lub z małą ilością mleka) gorzką czekoladą.









niedziela, 15 grudnia 2013

Ozdabianie pierników - Dziecięcy świat!

Dziecięca frajda przy ozdabianiu pierniczków - bezcenna;)

Pierniczki ozdabiamy codziennie...
... nawet dwa razy dziennie ...od 3 dni ;)








Lista potrzebnych rzeczy:
- pisaki do ciastek (w tubce)
- polewa czekoladowa 
(gorzka czekolada rozpuszczona z małą ilością mleka)
- posypka czekoladowa, kolorowa


Przepis na pierniczki drobne znajdziecie piętro niżej lub TU.






czwartek, 12 grudnia 2013

Z zeszytu babusi - PIERNICZKI DROBNE


Tradycja grudniowa: 


wykrawanie foremkami 

układanie na blaszczce 

podpatrywanie przy piekarniku 

podjadanie jeszcze ciepłych ...  


PIERNIczKI!





Składniki:
mąka 1 kg
cukier 2,5 szklanki + 0,5 szklanki (na karmel)
miód wielokwiatowy 0,5 kg
masło 0,25 kg
soda 3 łyżeczki (w 1/2 szklanki mleka)
sól 1/2 łyżeczki
jajka 3 szt.
kakao 3 Łyżki
przyprawy korzenne (gotowe mielone piernikowe) lub:
- cynamon 1 opakowanie
- goździki 1 opakowanie
- ziele angielskie trochę mniej niż 1 opakowanie

* przepis z zeszytu babusi




Oto jak to przygotować:

1. W garnku roztopić miód, dodać cukier, masło, kakao, sól i przyprawy (zmielone).
2. Zrobić karmel 
- cukier rozpuścić na patelni (mieszać do uzyskania ciemno złotego koloru)
- rozprowadzić gorącą wodą (ok. pół szklanki)
i dodać do garnka.
3. Do letniej masy dodać makę i sodę (rozpuszczoną w mleku). 
Dodać roztrzepane jajka.
4. Wyrobić ciasto.

5. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić chociaż na 24 h. 
Surowe ciasto może leżakować nawet do dwóch tygodni.

!Upieczone pierniczki najlepiej przechowywać w metalowej puszce.

Piec ok. 8 min. w 180 st. z nagrzewaniem góra, dół.









niedziela, 8 grudnia 2013

Mandarynkowy brzdąc









Oto jak to wykonać:
      1. Kruchy spód: 
      Wszystkie składniki - mąka, cukier, masło (pokrojone na kawałki), żółtka mieszamy i ugniatamy. 
      Ciasto układamy na dnie żaroodpornego naczynia i pieczemy ok.15-20 minut w 180st.
      2. Krem: 
      - Ubijamy śmietanę (trochę cukru możemy dodać by była słodka).
      - Rozpuszczamy czekoladę w gorącej kąpieli wodnej.
      - Mieszamy śmietanę wraz z rozpuszczoną czekoladą.

      3. Układamy obrane mandarynki na upieczony kruchy spód. 
      4. Mandarynki przykrywamy kremem.

!Wyjąć z lodówki krótko przed podaniem.





Przepis na jabłecznik we wcześniejszym poście.  Przepis na JABŁECZNIK





sobota, 7 grudnia 2013

Typograficzne ciasteczka maślane


Zwykłe ciasteczka stają się dzięki napisom NIEZWYKŁE.
Ozdabianie ciastek imionami, nazwami lub wiadomościami to   pyszna zabawa.

Te maślane  ciasteczka upiekłam w dłuuugi weekend z moim synkiem.






  
Składniki:
125 dkg masła (nie margaryny)
125 dkg cukru pudru
250 dkg mąki
1 jajko (żółtko + białko) 

 Oto jak wykonać:
Przesiewamy przez sito cukier puder, mąkę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko. Wyrabiamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę ciasto do lodówki.

Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm i wykrawamy   ciasteczka.
Następnie za pomocą szablonu tworzymy napisy:)

Pieczemy  ciasteczka  ok.15 minut w 180 st.
(najlepiej układać je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia)




Do wykonania niezwykłych   ciasteczek użyliśmy szablonu dostępnego na stronie Tchibo.

Znaki można ze sobą indywidualnie łączyć  (alfabet, liczby, symbol serca, @, . oraz !)

Teraz 20% taniej.


Już niedługo na naszym blogu przepis na pyszne pierniki z napisami.