Mazurek z migdałami smakuje poprostu rewelacyjnie! Smakuje nawet moim dzieciom:)
Przepis przypadkowo znalazłam w zeszłym roku w gazecie i wszedł na listę ulubionych.*
* Poniżej podaję przepis :)
Wszystkim życzę radosnych i rodzinnych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Wesołego Alleluja!
Składniki:
25 dag mąki
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru
25 dag zimnego masła
szczypta soli
żółtko
2 łyżki płynnego miodu
30 dag płatków migdałowych
Jak przygotować?
1. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, 7 i 1/2 łyzki cukru, 15 dag masła, szczypta soli i żółtko. Całość ugniatamy, aż uzyskamy jednolite ciasto.
2. Odkładamy ciasto na 30 min. do lodówki. ( w woreczku by nie przyjęło zapachu z lodówki)
3. Do garnka dodajemy 4 łyżki wody, miód, 10 dag cukru, 10 dag masła i szczypta soli. Mieszamy, zagotowujemy i dorzucamy migdały. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Nasmarowaną tłuszczem blachę wylepiamy ciastem - spód ciasta nie należy podpiekać.
5. Zimna masę dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na przygotowanym przed chwilą surowym spodzie.
Całość pieczemy ok.20 min. w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto można polać do dekoracji strużkami roztopionej czekolady.
25 dag mąki
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru
25 dag zimnego masła
szczypta soli
żółtko
2 łyżki płynnego miodu
30 dag płatków migdałowych
Jak przygotować?
1. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, 7 i 1/2 łyzki cukru, 15 dag masła, szczypta soli i żółtko. Całość ugniatamy, aż uzyskamy jednolite ciasto.
2. Odkładamy ciasto na 30 min. do lodówki. ( w woreczku by nie przyjęło zapachu z lodówki)
3. Do garnka dodajemy 4 łyżki wody, miód, 10 dag cukru, 10 dag masła i szczypta soli. Mieszamy, zagotowujemy i dorzucamy migdały. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Nasmarowaną tłuszczem blachę wylepiamy ciastem - spód ciasta nie należy podpiekać.
5. Zimna masę dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na przygotowanym przed chwilą surowym spodzie.
Całość pieczemy ok.20 min. w 180 stopniach.
Ostudzone ciasto można polać do dekoracji strużkami roztopionej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz