piątek, 20 grudnia 2013

Makowiec na kruchym spodzie - LIKE A STAR!

Kolejnym moim ulubionym wypiekiem świątecznym jakim z Wami się podzielę jest MAKOWIEC na kruchym spodzie.





SKŁADNIKI: (ilość na jedną blachę)
Masa makowa:
mak: 1/2 kg
cukier: 0,4 kg
masło: 0,05 kg
miód: 4 Łyżki
jajka: 2 szt.
olejek migdałowy: 4 ml - 1 szt.
rodzynki: 0,2 kg

Kruche ciasto: 
mąka: 0.3 kg
masło: 0,2 kg
cukier: 0,1 kg
żółtka: 3 szt.




Oto jak przygotować makowiec:

MASA MAKOWA: Mak sparzyć gorącą wodą, zagotować i odstawić na ok.3 godziny. 
Następnie odcedzić (wycisnąć wodę najlepiej umieszczając mak w woreczku z płótna). Mak przekręcić przez maszynkę o drobnych oczkach. 

Do garnka przełożyć sparzony mak. Dodać cukier, rozpuszczone masło, miód, ubite jajka, olejek migdałowy, sparzone wodą rodzynki.

Całość mieszając, smażyć ok. 10 min.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

CIASTO KRUCHE:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać do uzyskania jednolitego ciasta.


1. Na posmarowaną masłem blachę wykładamy warstwę kruchego spodu. Kruchy spód podpiekamy w piekarniku do złocistego koloru - ok. 10 minut.
2. Na podpieczony spód nakładamy gotową masę makową i pieczemy w 180 stopniach jeszcze ok. 25 minut.

! Po upieczeniu możemy całość polukrować.  (Lukier = cukier puder zmieszany z małą ilością wody)








1 komentarz: