czwartek, 5 grudnia 2013

MUFFINKI - z nadzieniem serowym



Uwielbiam muffinki.

z nadzieniem serowym w Starbucks’ie. 

Zainspirowały mnie one do upieczenia 
w wersji WHITE.



 Przepis jest banalnie prosty.





Składniki: (~15 szt.)
Ciasto
300 g mąki
100 g masła
160 g cukru
400 g jogurtu lub kefiru (naturalny albo owocowy)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

Nadzienie  300 g serka waniliowego, np. Danio








A jak to zrobić:
1. Umieszczamy w misce:
mąka + cukier + jogurt + proszek do pieczenia + jajka + ROZPUSZCZONE masło
2. Mieszamy całość mikserem, aby uzyskać jednolitą masę.
3. Ciasto nakładamy do foremek łyżką:
- najpierw 1 łyżka ciasta
- następnie "nadzienie" - 1 łyżeczka Danio
- i znów pokrywająca warstwa ciasta
4. Foremki układamy w dużej formie i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 200 stopni

Wskazówka: 
po 1/2 godzinie przykrywamy wierzch blachy folią aluminiową i pieczemy jeszcze pół godziny.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz