poniedziałek, 13 stycznia 2014

JABŁKA ZAPIEKANE POD BEZĄ


Jabłka zapiekane pod bezą - ten deser przygotowałam dla swoich najbliższych już kilkakrotnie.

Jest bardzo dobry, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu (ok.25 minut).







Składniki:
3-4 duże jabłka 
4 jajka (same białka)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 Łyżki brązowego cukru
1 szklanka cukru pudru (lub zwykły cukier)





Oto jak przygotować deser:

1. Jabłka obieramy kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Posypujemy cynamonem i brązowym cukrem, dokładnie mieszamy. 
2. Przekładamy na patelnię i smażymy cały czas mieszając, aż do chwili , gdy jabłka pokryją się skarmelizowanym cukrem.
3. W misce ubijamy sztywną pianę z białek, pod koniec dodajemy po trochu cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy.
4. Jabłka przekładamy do miseczek żaroodpornych (lub jednego naczynia żaroodpornego) i przykrywamy ubitą pianą. 

! By białka ubiły się na sztywną pianę:
- trzepaczki i miska muszą być dobrze umyte i bardzo dokładnie wytarte do sucha. 
- cukier dodawany pod koniec ubijania, gdy już białka są dobrze ubite.

Zapiekamy w piekarniku ok.20 min. w temp. 110 st. Pod koniec na 2 min. zwiększamy do 200 st. aby beza się zrumieniła.









2 komentarze:

  1. piękne zdjęcia :) pyszny deser!

    OdpowiedzUsuń
  2. deser wygląda super, beza prezentuje się smakowicie, a ja zawsze mam problem z bezą - albo ja wysuszę za mocno, albo za słabo podpiekę - tym bardziej podziwiam ten wypiek,
    pozdrawiam serdecznie,

    OdpowiedzUsuń