piątek, 6 grudnia 2013

Tort Chocalate - bez pieczenia!


Goście za godzinkę? A Ty jeszcze nic nie upiekłaś?
Przepis idealny na przyjęcie. 

Tort wygląda super, smakuje jeszcze lepiej, a sposób zrobienia bardzo, bardzo prosty i szybki :)



Składniki:
biszkopty - 2 opakowania
serek mascarpone - 500g (2 opakowania)
czekolada GORZKA - 2 tabliczki
konfitura z wiśni - 1 słoik - ze spiżarni;) lub kupiony
mleko - ok. pół szklanki (do rozpuszczenia czekolady)

Czas przygotowania - ok. 25 minut
Nie wymaga pieczenia!

Przepis - inwencja własna CookingLikesWhite.







 A oto jak to zrobić?
1. Mascarpone przekładamy do miski
2. Rozpuszczamy czekoladę:
- czekoladę dzielimy na mniejsze kostki (trochę czekolady zostawiamy do starcia do ozdoby)
- wrzucamy do garnka
- wlewamy trochę mleka
- podgrzewamy i mieszamy
3. Krem : Dodajemy do mascarpone część czekolady (nie musi być ostudzona) i mikserem mieszamy; po chwili dodajemy całość czekolady i miksujemy chwilę.
4. Wiśnie odcedzamy na sitku (od soku, syropu)
5. Sok z wiśni rozcieńczamy wodą (by mieć ok. szklankę płynu)
6. Biszkopty namaczamy w soku i układamy pierwszą warstwę bezpośrednio na talerzu
7. Pokrywamy kremem warstwę biszkoptów
8. Układamy wiśnie
9. Układamy druga warstwę biszkoptów, kremu i wiśni
10. Resztę czekolady zetrzeć na tarce i posypać na samym końcu.

Wskazówka! Układamy bezpośrednio na talerzu. By zachować kształt tortu używamy obramowania od tortownicy.
















1 komentarz: