niedziela, 5 stycznia 2014

Włoska uczta - LASAGNE


HOW TO COOK PERFECT LASAGNE?

Uwielbiam włoską kuchnię. Dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania LASAGNE. 

Będąc w podróży poślubnej pamiętam wspaniałą lasagne, którą jedliśmy u Włoszki, u której wynajmowaliśmy mieszkanie. 

Ja przygotowuję lasagne jako danie główne, które wystarcza na obiad dla kilku osób. 

We Włoszech to jedno z dań podczas odświętnego obiadu. Byłam zszokowana ilością, jakie Włosi przygotowują na obiad. 




Składniki: (na ok.3-4 osoby)

makaron - płaty do lasagne  - ok. 15 płatów

Ragout:
mięso mielone (wieprzowe lub wołowe)- ok. 500g
koncentrat pomidorowy - 1 słoiczek
ser żółty (tarty)
cebula - 2-3 szt.
sól, pieprz
Sos beszamelowy:
mleko - 300 ml
masło - 4 Łyżki
mąka - 2 Łyżki




Oto jak przygotować lasagne?

Ragout:
1. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę z mieloną wieprzowiną. Przypraw solą i pieprzem.
2. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszaj.

Sos beszamelowy:
1. W rondelku rozpuść masło, wystudzone dokładnie rozprowadź z mąką.
2. Stopniowo wlewaj mleko - całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.

Piekarnik rozgrzać do 220 st. 

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, polej odrobiną sosu beszamelowego.
Połóż na nim płat makaronu lasagne (2-3 minuty makaron gotuję w osolonej wodzie z oliwą)
Przykryj go sosem i ragout, posyp tartym serem i przykryj kolejnym płatem makaronu. W taki sposób ułóż kilka warstw. Wierzchnią warstwę makaronu dobrze przypraw, posyp serem i zapiecz w piekarniku. (ok.25 minut - aż ser się zarumieni).











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz