sobota, 4 kwietnia 2015

Mazurek - migdałowo-miodowy! NAJLEPSZY:)


 Mazurek ten uwielbiam! Piekę go od trzech lat na Wielkanocne Święta!




Składniki:
250 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do poieczenia
200 g cukru
250 g zimnego masła
szczypta soli
1 żółtko 
2 Łyżki płynnego miodu
200-300 g posiekanych/płatków migdałów
pół tabliczki gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:
1. Ciasto kruche: Z przesianej mąki (przez sito), proszku do pieczenia, 7 i 1/2 łyżki cukru, 150 g masła, szczypty soli i żółtka zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczona blachę i wstawiamy na ok. 30 min. do lodówki.

Włącz piekarnik na 180 st. (opcja góra-dół)
2. 4 łyżki wody, miód, 100 g cukru 100 g  masła i szczypta soli mieszamy, gotujemy, dodajemy migdały i odstawiamy do ostygnięcia. Zimną masę dokładnie mieszamy.
3. Rozsmarowujemy masę na schłodzonym spodzie.

Całość pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 st. 

4. Ostudzony już mazurek polewamy strużkami rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady.



                                                                                        Wesołego Alleluja!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz