Jabłka zapiekane pod bezą - ten deser przygotowałam dla swoich najbliższych już kilkakrotnie.
Jest bardzo dobry, a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu (ok.25 minut).
Składniki:
3-4 duże jabłka
4 jajka (same białka)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
4 Łyżki brązowego cukru
1 szklanka cukru pudru (lub zwykły cukier)
Oto jak przygotować deser:
1. Jabłka obieramy kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Posypujemy cynamonem i brązowym cukrem, dokładnie mieszamy.
2. Przekładamy na patelnię i smażymy cały czas mieszając, aż do chwili , gdy jabłka pokryją się skarmelizowanym cukrem.
3. W misce ubijamy sztywną pianę z białek, pod koniec dodajemy po trochu cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy.
4. Jabłka przekładamy do miseczek żaroodpornych (lub jednego naczynia żaroodpornego) i przykrywamy ubitą pianą.
! By białka ubiły się na sztywną pianę:
- trzepaczki i miska muszą być dobrze umyte i bardzo dokładnie wytarte do sucha.
- cukier dodawany pod koniec ubijania, gdy już białka są dobrze ubite.
Zapiekamy w piekarniku ok.20 min. w temp. 110 st. Pod koniec na 2 min. zwiększamy do 200 st. aby beza się zrumieniła.
piękne zdjęcia :) pyszny deser!
OdpowiedzUsuńdeser wygląda super, beza prezentuje się smakowicie, a ja zawsze mam problem z bezą - albo ja wysuszę za mocno, albo za słabo podpiekę - tym bardziej podziwiam ten wypiek,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie,