sobota, 7 grudnia 2013

APPLE PIE - prosto z ogrodu!




Wśród liści na trawie w ogrodzie odnalazłam jeszcze pare zagubionych jabłek...

Dzisiejszy przepis to przepis na wyjątkowo pyszną szarlotkę. 



Składniki:
Ciasto:
350 g mąki
100 g masła (pół kostki)
100 g cukru pudru
7 Łyżek wody
odrobina soli (szczypta)

Mus jabłkowy:
1kg jabłek
100 g cukru (zwykły)
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru (nie więcej, bo potem ma zbyt intensywny smak)
50 g migdałów (płatki)












A oto jak przygotować szarlotkę:

1. Przesiewamy mąkę oraz cukier puder przez sitko, dodajemy masło, sól.
Dodajemy wodę. Mieszamy i ugniatamy, aż powstanie jednolita masa.
( ja użyłam blatu kuchennego do wyrobienia ciasta)
2. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i na około pół godziny do lodówki.
3. Obieramy jabłka ze skórki i ścieramy na tarce (na dużym oczku).
4. Starte jabłka wraz z cynamonem, imbirem i migdałami podsmażamy chwilę na patelni.
! Włączamy piekarnik - ok. 200 st.
5. Smarujemy masłem dno naczynia żaroodpornego/blaszki.
6. Ciasto dzielimy na połowę. Połowę rozwałkowujemy i kładziemy pierwszą warstwę.
7.  Całość podsmażonych jabłek wraz z przyprawami wykładamy na ciasto.
8. Drugą częścią rozwałkowanego ciasta przykrywamy nadzienie - dociskając brzegi.

Pieczemy szarlotkę ok. 40 min. w 200 st. - aż się ciasto zarumieni.

9. Posypujemy gotową szarlotkę na wierzchu cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz