czwartek, 12 grudnia 2013

Z zeszytu babusi - PIERNICZKI DROBNE


Tradycja grudniowa: 


wykrawanie foremkami 

układanie na blaszczce 

podpatrywanie przy piekarniku 

podjadanie jeszcze ciepłych ...  


PIERNIczKI!





Składniki:
mąka 1 kg
cukier 2,5 szklanki + 0,5 szklanki (na karmel)
miód wielokwiatowy 0,5 kg
masło 0,25 kg
soda 3 łyżeczki (w 1/2 szklanki mleka)
sól 1/2 łyżeczki
jajka 3 szt.
kakao 3 Łyżki
przyprawy korzenne (gotowe mielone piernikowe) lub:
- cynamon 1 opakowanie
- goździki 1 opakowanie
- ziele angielskie trochę mniej niż 1 opakowanie

* przepis z zeszytu babusi




Oto jak to przygotować:

1. W garnku roztopić miód, dodać cukier, masło, kakao, sól i przyprawy (zmielone).
2. Zrobić karmel 
- cukier rozpuścić na patelni (mieszać do uzyskania ciemno złotego koloru)
- rozprowadzić gorącą wodą (ok. pół szklanki)
i dodać do garnka.
3. Do letniej masy dodać makę i sodę (rozpuszczoną w mleku). 
Dodać roztrzepane jajka.
4. Wyrobić ciasto.

5. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić chociaż na 24 h. 
Surowe ciasto może leżakować nawet do dwóch tygodni.

!Upieczone pierniczki najlepiej przechowywać w metalowej puszce.

Piec ok. 8 min. w 180 st. z nagrzewaniem góra, dół.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz