czwartek, 5 grudnia 2013

Makaron z polędwiczką i z rucolą!



Przedstawiam Wam mój ulubiony sposób przygotowania makaronu. 

Makaron z polędwiczką zamawiałam niejednokrotnie w restauracji.
Postanowiłam przygotować podobny w domu:)



                        Smakuje rewelacyjnie!



Składniki:  (dla 4 osób)
Makaron - np. świderki - ok. 0,5 kg
Polędwiczka wieprzowa - 1 szt. - ok. 0,5 kg
Suszone pomidory - 1 słoik - ok.160g (bez zalewy)
Rucola - 1 opakowanie
Słonecznik (łuskany) - ok. 150-200g
Pestki dyni - ok.150-200g
Sos 4 sery z brokułami Knorra - 1 opakowanie
Śmietana do sosu - 50ml (nie jest konieczne)
Olej (do usmażenia mięsa można użyć zalewę suszonych pomidorów)
Sól, pieprz
Czas przygotowania: ok.45 minut:)













Jak przygotować tę potrawę?
1. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
(oliwy ze słoika nie wylewamy - możemy smażyć na niej mięso)
2. Polędwiczkę kroimy na paseczki, smażymy na oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem.
3. Do usmażonego mięsa dodajemy suszone pomidory, pestki słonecznika i dyni.
3. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie - wg przepisu al dente.
(po ugotowaniu opłukujemy makaron zimną wodą, by się nie sklejał)
4. Przygotowujemy w osobnym garnku sos serowy Knorra - wg przepisu.
(zamiast śmietany możemy użyć mleko)
5. Makaron wraz z mięsem, pomidorami, pestkami - mieszamy.
6. Rucolę myjemy i dobrze osuszamy.
7. Podgrzewamy potrawę: - na małym ogniu (mieszając od dna)
                                                  - w kuchence mikrofalowej (nie mieszając;)
8. Przekładamy na talerz makaron z dodatkami:) polewamy sosem i duuużoo rucoli!
Uwaga! Rucolę dodajemy tuż przed podaniem potrawy - nie podgrzewamy jej!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz