sobota, 21 grudnia 2013

Ginger muffins or ginger bread? Piernikowe muffinki lub piernik w foremce - szybki!

Dzyń dzyń...To jadą już Święta. 

Już za pięć dwunasta...?

Bardzo sprawnie możesz przygotować 

bardzo wilgotne piernikowe muffinki 
(można również upiec w foremce babkowej)


Smakują PRZEŚWIĄTECZNIE!




Składniki:

210 g mąki

120 g czekolady
120 g masła
120 g miodu
 70 g cukru
¾ szklanki mleka
2 jajka
  
3 łyżeczki proszku do pieczenia
paczka przyprawy do piernika
4 łyżki cynamonu

130 g miękkich suszonych śliwek, pokrojonych
1/2 słoika dżemu lub powideł




A oto jak to zrobić?

1.     Rozpuścić czekoladę, masło, miód, cukier, mleko i ostudzić.
2.     Dodać 2 całe jajka i wymieszać.
3.     W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z przyprawą do piernika, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
4.     Dodać wszystko wraz z dżemem i śliwkami do rozpuszczonej masy  i wymieszać.


! Można upiec w foremce babkowej lub w małych foremkach jako muffinki.

 Piec w 180 st C. co najmniej 60 minut.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz