Dzyń dzyń...To jadą już Święta.
Już za pięć dwunasta...?
Bardzo sprawnie możesz przygotować
bardzo wilgotne piernikowe muffinki
(można również upiec w foremce babkowej)
Składniki:
210 g mąki
120 g czekolady
120 g masła
120 g miodu
70 g cukru
¾ szklanki mleka
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
paczka przyprawy do piernika
4 łyżki cynamonu
130 g miękkich suszonych śliwek, pokrojonych
1/2 słoika dżemu lub powideł
A oto jak to zrobić?
1. Rozpuścić czekoladę, masło, miód, cukier, mleko i ostudzić.
2. Dodać 2 całe jajka i wymieszać.
3. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z przyprawą do piernika, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
4. Dodać wszystko wraz z dżemem i śliwkami do rozpuszczonej masy i wymieszać.
! Można upiec w foremce babkowej lub w małych foremkach jako muffinki.
! Można upiec w foremce babkowej lub w małych foremkach jako muffinki.
Piec w 180 st C. co najmniej 60 minut.

Bon Appetit! Odwiedź nas również na Facebooku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz