piątek, 6 grudnia 2013

Coffee & Nut Cake









Składniki:
275 g mąki/flour
220 g cukru/sugar
120 g masła/butter
6 łyżeczek/tsp kawy rozpuszczalnej/instant coffee
4 łyżeczki/tsp proszku do pieczenia/baking powder
2 jajka/eggs
150 ml mleka/milk
50 g orzechów/nuts
Polewa/Topping:
100 g gorzkiej czekolady/dark chocolate

ok. 4 łyżki/tbsp mleka/milk







How to do it:
1. Sieve together the flour and baking powder into a mixing bowl. Add sugar and eggs.
2. Whisk the milk, melt butter and coffee mixture together and pour on to dry ingredients with eggs .
3. Add the chopped nuts and mix lightly together.
4. Spoon the mixture into the baking tin.
5. Bake in a preheated oven, 180-200 for 50 minutes - 1 hour.
!Cover loosely with foil if the cake starts to brown too quickly.
6. To make the topping, melt the chopped chocolate with the milk in a saucepan over a very low heat, stir in the milk, then pour the topping over a cake.

A jak to zrobić:

1. Do miski przesiewamy przez sito mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka. Mieszamy łyżką.
2. Do osobnego dzbanka wlewamy mleko, kawę i rozpuszczone masło. Mieszamy do rozpuszczenia kawy.  
3. Następnie całość wlewamy do naczynia z pozostałymi składnikami.
4. Dodajemy posiekane orzechy. Lekko mieszamy.
5. Formę do pieczenia smarujemy lekko masłem i posypujemy odrobiną mąki. Łyżką napełniamy formę ciastem.
Pieczemy w piekarniku 50- 60 min w temp. 180-200 st.
Wskazówka: Jeśli góra ciasta zacznie się przypiekać, przykrywamy folią aluminiową.
6. Polewa - do polania ciasta w foremce po upieczeniu:
Czekoladę pokruszoną na kawałki rozpuszczamy z mlekiem w rondelku i mieszamy do rozpuszczenia na małym ogniu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz