poniedziałek, 23 grudnia 2013

Sałatka śledziowa


To już mój ostatni wpis przedświąteczny ... 

polecam sałatkę śledziową, która również znajdzie się na naszym wigilijnym stole.


Radosnych, rodzinnych, błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia!


Składniki:
śledzie w zalewie octowo-korzennej - 1 słoik
jajka na twardo - 3 szt.
ziemniaki ugotowane - 3 szt.
czerwona cebula - 3 szt.
jabłko - 1 szt.
pietruszka - do smaku
sól - szczypta do smaku



Oto jak przygotować sałatkę:

1. Ugotować na twardo jajka (10 min od zagotowania się wody)
2. Obrać ziemniaki i ugotować (tak by się nie rozgotowały)
3. Śledzie pokroić na małe paseczki
4. Do miski dodać: śledzie, ugotowane jajka pokrojone w kosteczkę, cebulę czerwoną pokrojoną w kosteczkę, ziemniaki również pokrojone na małe kawałki oraz obrane i pokrojone jabłko.
5. Pietruszkę posiekać i dodać do smaku i dekoracji.
6. Doprawić do smaku solą, pieprzem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz