A oto obiecany przepis na makowiec zwijany (przepis mojej mamy).
Pieczenie zwijanych makowców to nasza świąteczna tradycja.
A lukrowanie to dziecięca frajda ...
SKŁADNIKI: (ilość na ok. 4 makowce zwijane)
Masa makowa:
mak: 1/2 kg
cukier: 0,4 kg
masło: 0,05 kg
miód: 4 Łyżki
jajka: 2 szt.
olejek migdałowy: 4 ml - 1 szt.
rodzynki: 0,2 kg
Ciasto drożdżowe:
Ciasto drożdżowe:
mąka 0,5 kg
masło 0,1 kg
cukier 0,2 kg
drożdże 0,05 kg
żółtka 3 szt.
mleko 0,25l
cukier waniliowy 1 paczka
cukier puder (na lukier)
Ciasto drożdżowe:
1. Zrobić rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać cukier, mleko (część), mąka (część). Zarobić by była konsystencja gęstej śmietany. Pozostawić w cieple by urósł rozczyn dwukrotnie.
W czasie oczekiwania możemy mak sparzyć gorącą wodą, zagotować i odstawić na 3-4 godziny.
2. Żółtka utrzeć z cukrem w misce, dodać resztę letniego mleka, rozczyn, resztę mąki (przesianą przez sito), cukier waniliowy. Wyrabiając dodawać roztopione masło. Wyrabiać ok.20 min. Pozostawić w cieple aż urośnie dwukrotnie.
Masa makowa:
(również w przepisie na MAKOWIEC na kruchym spodzie, znajdziesz również TU)
1. Mak sparzyć gorącą wodą, zagotować i odstawić na ok.3 godziny.
2. Następnie odcedzić (wycisnąć wodę najlepiej umieszczając mak w woreczku z płótna).
3. Mak przekręcić przez maszynkę o drobnych oczkach.
4. Do garnka przełożyć sparzony mak i dodać cukier, rozpuszczone masło, miód, ubite jajka, olejek migdałowy, sparzone wodą rodzynki.
Całość mieszając, smażyć ok. 10 min.
Etap końcowy - zwijanie:
Ciasto drożdżowe i masę makową podzielić na 3 lub 4 części.
- rozprowadzić na stole kształt prostokąta,
- nałożyć masę makową,
- rozprowadzić równomiernie (ok. grubość masy makowej 1 cm),
- zwinąć w rulon (zagniatając końcówki z boku)
- przełożyć na papier posmarowany tłuszczem i zawinąć (w miarę ściśle, ale by miało miejsce na wyrośnięcie.
(włączyć możemy piekarnik by nagrzał się do 180 stopni)
- Pozostawić w cieple do wyrośnięcia (x2)
Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.
!Po upieczeniu możemy polukrować (lukier = cukier puder z małą ilością wody).
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Przepis na (szybszy) makowiec na kruchym spodzie znajdziecie TUTAJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz