niedziela, 22 grudnia 2013

Makowiec zwijany - Bożonarodzeniowa tradycja


A oto obiecany przepis na makowiec zwijany (przepis mojej mamy).

Pieczenie zwijanych makowców to nasza świąteczna tradycja.


A lukrowanie to dziecięca frajda ...



SKŁADNIKI: (ilość na ok. 4 makowce zwijane)
Masa makowa:
mak: 1/2 kg
cukier: 0,4 kg
masło: 0,05 kg
miód: 4 Łyżki
jajka: 2 szt.
olejek migdałowy: 4 ml - 1 szt.
rodzynki: 0,2 kg

Ciasto drożdżowe:
mąka 0,5 kg
masło 0,1 kg
cukier 0,2 kg
drożdże 0,05 kg
żółtka 3 szt.
mleko 0,25l 
cukier waniliowy 1 paczka
cukier puder (na lukier)







Ciasto drożdżowe:
1. Zrobić rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać cukier, mleko (część), mąka (część). Zarobić by była konsystencja gęstej śmietany. Pozostawić w cieple by urósł rozczyn dwukrotnie.

W czasie oczekiwania możemy mak sparzyć gorącą wodą, zagotować i odstawić na 3-4 godziny.

2. Żółtka utrzeć z cukrem w misce, dodać resztę letniego mleka, rozczyn, resztę mąki (przesianą przez sito), cukier waniliowy. Wyrabiając dodawać roztopione masło. Wyrabiać ok.20 min. Pozostawić w cieple aż urośnie dwukrotnie.

Masa makowa: 
(również w przepisie na MAKOWIEC na kruchym spodzie, znajdziesz również TU)

1. Mak sparzyć gorącą wodą, zagotować i odstawić na ok.3 godziny. 

2. Następnie odcedzić (wycisnąć wodę najlepiej umieszczając mak w woreczku z płótna). 


3. Mak przekręcić przez maszynkę o drobnych oczkach. 

4. Do garnka przełożyć sparzony mak i d
odać cukier, rozpuszczone masło, miód, ubite jajka, olejek migdałowy, sparzone wodą rodzynki.

Całość mieszając, smażyć ok. 10 min.






Etap końcowy - zwijanie:

Ciasto drożdżowe i masę makową podzielić na 3 lub 4 części. 

 - rozprowadzić na stole kształt prostokąta, 
 - nałożyć masę makową,
 - rozprowadzić równomiernie (ok. grubość masy makowej 1 cm),
 - zwinąć w rulon (zagniatając końcówki z boku)
 - przełożyć na papier posmarowany tłuszczem i zawinąć (w miarę ściśle, ale by miało miejsce na wyrośnięcie. 
(włączyć możemy piekarnik by nagrzał się do 180 stopni)
 - Pozostawić w cieple do wyrośnięcia (x2)

Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.

!Po upieczeniu możemy polukrować (lukier = cukier puder z małą ilością wody).

Przechowywać w chłodnym miejscu.




Przepis na (szybszy) makowiec na kruchym spodzie znajdziecie TUTAJ





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz