środa, 4 grudnia 2013

TARTA ze szpinakiem i pieczarkami



Idealne danie zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację.

Co to jest Tarta? - składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta.
Nadzienia może być zarówno słodkie, jak i słone.
Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej.





Składniki:
- gotowe ciasto francuskie - 1 opakowanie
- świeży szpinak - 300g (1 opakowanie szpinaku BABY -  np. z Biedronki;))
- pieczarki - 500g
- biały serek (śmietankowy/homogenizowany) - 150g
- żółty ser (tarty) - 150g
- jajka - 3 szt.
- cebula - 2szt.
- czosnek - 2 ząbki
- sól, pieprz

Naczynie żaroodporne.

Pieczemy w piekarniku ok. 45 min. w 180 st.










Kolejność działania:

1. Cebule i czosnek obieramy, kroimy drobno i podsmażamy na maśle na patelni.
2. Dodajemy na patelnię - umyte i pokrojone cienko pieczarki i całość podsmażamy.
3. Doprawiamy sola i pieprzem.
4. Szpinak myjemy i osuszamy ( na sitku lub kładziemy na chwilę na suchy ręcznik)
5. Włączamy piekarnik (180 st.)
6. W osobnej misce mieszamy:
  - biały serek
  - tarty żółty ser (trochę zostawiamy na koniec do posypania potrawy.
  - jajka (białko+żółtko)
  - szpinak (można go trochę pokroić)
  - usmażoną pieczarki wraz cebula i czosnkiem
7. Ciasto francuskie układamy bezpośrednio do naczynia żaroodpornego.
   (Wskazane jest by boki były wyższe - wtedy ciasto z boków urośnie i smakuje pysznie.)
8. Na ciasto francuskie wykładamy wymieszane składniki.
9. Posypujemy na wierzchu tartym żółtym serem.
10. Wkładamy do piekarnika na ok.45min.






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz